tips

Stilstaan bij je uitvaart zal waarschijnlijk niet je favoriete tijdsbesteding zijn. Toch kan het jou en je nabestaanden rust geven als je dat al wel doet. Nu regelen wat er moet gebeuren schept ruimte om - als het zover is - rustig afscheid te kunnen nemen.

Wat kun je alvast regelen:

  • Zet je uitvaartwensen op papier voor jezelf en je nabestaanden; je kunt bij de meeste roze uitvaartverzorgers een boekje opvragen, of via info@rozeuitvaart.nl.
  • Wie wil je dat de regie krijgt over je uitvaart? Wil je daar (een van je) vrienden of vriendinnen voor vragen, iemand van je familie, of samen? 
  • Mocht je tegenstrijdige wensen onder je nabestaanden verwachten, kun je juridisch vastleggen wat er rondom je dood gebeurt, in een handgeschreven uitvaartcodicil of bij de notaris.
  • Indien je een uitvaartverzekering hebt afgesloten, is het verstandig om na te gaan welke kosten er afgedekt zijn en waaruit het pakket bestaat. Komt dit overeen met je wensen? Wat zijn de polisvoorwaarden en wat is het vrij te besteden bedrag van de polis?
  • Het is een misverstand dat de onderneming waar de verzekeraar mee samenwerkt (zoals, Dela, Monuta, Yarden, PC) gebeld zou moeten worden. Je bent vrij om een kleinschalige uitvaartondernemer in te schakelen. (zie ook kosten en verzekeringen)
  • Stel een testament op via de notaris: voor verdeling van je nalatenschap, eventueel voor een goed doel.
  • Wat wil je dat er gedaan wordt aan het redden of verlengen van je leven? Meer informatie over wilsbeschikking kun je verkrijgen bij de Nederlandse Verening voor een vrijwillig levenseinde; www.nvve.nl
  • Wat gebeurt er met je organen na je dood? Wist je dat je met hiv ook organen kunt doneren? Meer informatie vind je op: www.transplantatiestichting.nl
  • Denk ook na over je digitale leven: wat moet er na je dood gebeuren met je websites, blogs, lidmaatschappen van sociale media en datingsites?

 

 

Voor meer informatie of kennismaking, neem geheel vrijblijvend contact op met een rozeuitvaartverzorger in je regio.

Aan een informatief eerste kennismakingsgesprek zijn geen kosten verbonden.

 

 

Uitvaart-Codicil

De antwoorden op bovenstaande vragen kun je in een uitvaartcodicil (uitvaartwensenformulier) vastleggen. In het codicil schrijf je op wat jouw wensen zijn en bijvoorbeeld wie je wilt dat je uitvaart regelt. Dit kunnen meerdere personen zijn. Je kunt in je codicil ook opschrijven met welke (roze) uitvaartondernemer na je overlijden contact opgenomen moet worden.


Ook kun je erin aangeven wat er met je persoonlijke spullen moet gebeuren. De verdeling van geld en waardevolle spullen moet je door een notaris in een testament laten vastleggen.

Het is belangrijk dat je aan een aantal mensen laat weten dat je een codicil (en/of een testament) hebt en waar ze het na je overlijden kunnen vinden.

Een codicil moet handgeschreven, gedateerd en ondertekend zijn. Je kunt het altijd veranderen.

De meeste uitvaartondernemers kunnen je een voorbeeld-codicil leveren.

Je kunt ook bij rozeuitvaart een voorbeeld codicil aanvragen.